Croatian(HR)Deutsch (DE-CH-AT)Italian - ItalyEnglish (United Kingdom)

First minute:
 
 
 
   
 
 
Zanimljivosti
"RAPSKA FJERA" - DANI SREDNJEG VIJEKA

25.07. 26.07. 27.07.2011.

Dani srednjeg vijeka, , održavaju se u dane Sv. Jakova, Sv. Ane i Sv. Kristofora. Stari grad Rab, Kaldanac, pretvara se u srednjovjekovni grad.
Tristotinjak kostimiranih Rabljana, članova raznih udruga, pokušava starim Srednjovjekovnim zanatima dočarati gostima kako se nekad na otoku radilo, Jelo i zabavljalo. Program traje tri dana i odvija se u večernjim satima.

Hotel Istra Hotel Istra Hotel Istra
Hotel Istra

Naturizam

Otok Rab se s pravom spominje i kao preteča naturizma na Jadranu. Kao službeni početak naturizma na Rabu često se spominje mjesec kolovoz 1936. godine kada je na Rabu boravio engleski kralj Eduard VIII, kojemu su rapske vlasti dopustile da se sa suprugom okupa nag u uvali Kandarola.

Međutim, sigurno je da je naturizam na Rabu znatno ranije počeo. U članku "Trgovina golotinjom" objavljenom u austrijskom privrednom listu "Trend" broj 11/83. navodi se da je naturistička plaža na Rabu sluľbeno otvorena već na prijelazu u ovo stoljeće, te da je osigurano 50 ležajeva u hotelima za naturiste. U istom se članku spominje da je prvu naturističku plažu na Rabu otvorio osobno predsjednik Međunarodnog saveza naturista Richard Ehrman iz Beča 1934. godine.


Naturizam se na Rabu spominje i u napisima Čeha Josefa Hermana 1907. godine, profesora Guntera iz 1912. godine što dokazuje da su Rabljani davno shvatili svijetle perspektive tog za ono vrijeme vrlo smionog pokreta.

Poluotok Lopar ima brojne plitke pješčane plaže u mnogobrojnim živopisnim uvalama koje su u ljetnim mjesecima prava meka za tisuće posjetilaca otoka Raba.
Na sjeverozapadnom dijelu otoka nalaze se još dvije veće uvale: Supetarska i Kamporska, s mnogo manjih i većih zatona i uvalica. Možda je najzanimljiviji zapadni dio otoka. Na potezu od rta Kalifront do rta Frkanj nanizano je mnoštvo lijepih uvala pogodnih za kupanje i odmor, a najveće i najljepše su Sv. Mara, Kristofor, Čifnata, Goľinka i Matovica s rtom Suha Punta.

Oko otoka Raba nalazi se veliki broj manjih otočića i školjića, koji uz brojne uvale, uvalice, zatone i draľice pridonose neodoljivom caru ovog zelenog otoka.

Hotel Istra Hotel Istra Hotel Istra
Hotel Istra

Komrčar

Zahvaljujući zalaganju pokojnog rapskog nadšumara Pravdoja Belije, na Rabu je zasađeno nekoliko izvanredno lijepih borika od kojih je svakako najvrednije spomenuti poluotok Frkanj, a kao posebnost gradski park Komrčar. Prije nešto više od 80 godina taj je dio bio ispašište, a danas je to jedan od najljepših parkova na Jadranu, gdje se primorski i crni bor, čempres, jasen, crnika, smreka, zimzeleni gr­ movi, stoljetna agava i indijska smokvica natječu tko će više zadiviti brojne šetače - Rabljane i njihove brojne goste.

U znak priznanja i zahvalnosti, Rabljani su svom bivšem nadšumaru podigli skromni spomenik na ulazu u gradski park Komrčar.

Hotel Istra Hotel Istra Hotel Istra Hotel Istra

NP Plitvička jezera http://www.np-plitvicka-jezera.hr/
Nacionalni park Sjeverni Velebit http://www.np-sjeverni-velebit.hr/
Grad Rijeka http://www.rijeka.hr/
Grad Zadar http://www.grad-zadar.hr/
Grad Rab http://www.rab.hr/
 
 
 
 
 
 
 
Croatian(HR)Deutsch (DE-CH-AT)Italian - ItalyEnglish (United Kingdom)
Copyright © 2009 HOTEL ISTRA - Izrada Internet stranica: Booking IT